Valtuustoaloite Puuhaastekampanja

Maskun Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti tänään 14.02.2022 oheisen valtuustoaloitteen Maskun kunnanvaltuuston kokouksessa.

Puuhaastekampanja Maskuun

Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat ja valtuutetut, sekä yleisö!

Suurimmalle osalle suomalaisista metsä on itsestäänselvä asia. Niin selvä, että ei nähdä metsää puilta. Runsas, hyvin hoidettu puusto on iso osa viihtyisyyttä ja hyvinvointia.

Me allekirjoittaneet valtuutetut haastamme kuntalaiset, Maskun kunnan ja maskulaiset yritykset istuttamaan puita. Istuttaminen tapahtuisi yhtä puulajia käyttäen. Voinemme jatkossa nimittää tätä erikseen valittavaa puuta Maskun kuntapuuksi tai nimikkopuuksi ellei virallista kunnan nimikkopuuta jo ole. Näyttäviä puita ovat esimerkiksi vaahtera tai lehmus. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla Varsinais-Suomen nimikkopuu, tammi*. Yksi puulaji sen vuoksi, että ympäri Maskua on selkeästi toistuva ja tunnistettava kaava, jota voidaan muistella vuosienkin päästä.

Puuhaastekampanjassa Maskuun saataisiin yhteisöllistä tekemistä luontoarvoja kunnioittaen yhdessä kuntalaisten, kunnan ja yritysten kesken. Istutettu puu on aina hyväksi luonnolle ja ihmisille. Keskimäärin yksi kuutio puuta sitoo itseensä noin 1.000 kiloa hiilidioksidia. Hehtaari suomalaista metsää sitookin noin 4 700 kiloa hiilidioksidia vuodessa** Kampanjasta saadaan myös helposti vuosittain toistuva tapahtuma, ja kumulatiivisesti laskettuna jopa yksi hehtaari lisää metsää vuodessa – hajautettuna koko Maskuun.

Puiden istutus tapahtuisi omatoimisesti kuntalaisten omilla pihoilla, yritysten pihoilla ja kunnan osoittamilla puistoalueilla. Jokaiseen istutettavaan puuhun laitetaan lappu, jossa on sponsorin nimi.

Huomioitavaa käytännössä:

  • nimikkopuun valinta
  • kunnan viheralueiden hoito jatkossa
  • kampanjan koordinointi, istuttamisen koordinointi ja toteutus
  • puiden yhteisoston kilpailutus tai muu hinnoittelu, että mukaan lähteminen on helppoa
  • kampanjan toteutuksen aikataulu esimerkiksi Puun päivänä 27. syyskuuta ***

Maskussa 14.02.2022

Rami Koivisto, Heidi Rantala, Anu Oikarinen, Hanna-Kaisa Savela, Aki Simola, Mari Karsio, Heidi Leskinen, Pasi Heinonen, Ville Mykrä ja Päivi Moisio.

Lisätietoja:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Varsinais-Suomen_maakunta *
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.453472 **
https://www.hel.fi/…/helsinki-istuttaa-lapsille-omistetun… ***